Home » D:News » 17 lucruri care ne pot ajuta să ne prelungim viaţa

17 lucruri care ne pot ajuta să ne prelungim viaţa

17 lucruri care ne pot ajuta să ne prelungim viaţa
Publicat: 24.09.2013
În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au făcut mari progrese în ceea ce priveşte studierea metodelor de extindere a sperenţei de viaţă.

Potrivit publicaţiei Time, Google tocmai a lansat o nouă companie numit Calico, al cărei scop va fi tocmai prevenirea îmbătrânirii. Se pare că, pentru început, compania se va centra pe cercetare şi nu pe tehnologii,iar investiţia va fi foarte mică. Prin urmare, va mai dura ceva până când vom beneficia de metode revoluţionare de a ne prelungi viaţa, propuse de specialiştii de la Calico. 

Aşadar, mai jos am creat o listă cu lucruri sau activităţi care, spun oamenii de ştiinţă, ne pot îmbunătăţi starea de sănătate şi ne pot prelungi viaţa.

1. Bogăţia

Desigur, oamenii bogaţi au suficienţi bani pentru a beneficia de o mai bună îngrijire a sănătăţii, însă aici vorbim despre altceva. Un studiu realiza de oamenii de ştiinţă de la University College London sugerează că indivizii bogaţi au un nivel mai ridicat al hormonului cheie (Dehidroepiandrosteron-sulfat sau DHEAS) asociat cu prelungirea speranţei de viaţă. 

DHEAS este un steroid produs de glandele suprarenale şi de creier. El a fost asociat cu o gamă largă de beneficii de sănătate, printre care se numără îmbunătăţirea memoriei, riscul scăzut de boli cardiovasculare şi longevitate crescută, mai ales în rândul bărbaţilor. 

2. Petrecerea timpului în compania multor femei

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au descoperit că bărbaţii care sunt crescuţi în mediu cu mai puţine femei mor mai repede decât cei care cresc înconjuraţi de multe femei. 

3. Căsătoria

Căsătoria pare să fie benefică mai ales pentru sănătatea bărbaţilor. O analiză realizată pe baza a 90 de studii ce au inclus 500 de milioane de oameni a scos la iveală faptul că bărbaţii căsătoriţi trăiesc, în medie, cu 10 ani mai mult decât cei necăsătoriţi. 

Efectul s-a observat şi în rândul femeilor, chiar dacă acesta nu a fost la fel de puternic ca în rândul bărbaţilor. Mai exact, acestea trăiesc cu aproximativ 4 ani mai mult ca cele necăsătorite. Motivul pentru care se înregistrează această diferenţă între persoanele celibatare şi cele necăsătorite, spun oamenii de ştiinţă, este acela ca în cuplurile căsătorite, indivizii au parte de mai multă susţinere socială. 

4. Bunicii sănătoşi

Ceea ce a mâncat bunica ta îţi poate creşte ţie riscul de cancer. Mai mult, mâncare de tip fast-food consumată de tine poate afecta sănătatea nepoţilor tăi. 

Într-un studiu realizat pe şobolani, oamenii de ştiinţă au constatat că nepoatele femelelor de şobolan care au consumat mâncare de tip fast-food în timpul sarcinii aveau cu 30% mai multe şanse de a dezvolta cancer mamar. 

5. Consumul moderat de alcool

Mai exact, este vorba de vinul roşu. Un compus ce se găseşte în strugurii roşii, numit resveratrol, are capacitatea de a proteja corpul împotriva îmbătrânirii,  a diabetului de timp 2, a atacurilor cerebrale şi a bolilor de inimă. 

6. Viaţa sexuală activă

Sexul îşi poate prelungi viaţa, spun oamenii de ştiinţă de la Universitatea Queens, din Belfast. Studiul lor a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de bărbaţi de vârstă mijlocie de-a lungul a 10 ani. Rezultatele au indicat că bărbaţii care aveau o rată mai mare a orgasmelor trăiau de două ori mai mult, comparativ cu cei care nu experimentau această plăcere. 

7. Folosirea zilnică a aţei dentare

Aşa dentară nu numai că asigură îngrijirea potrivită dinţilor, dar ea are şi capacitatea de a reduce riscul de boli de inimă, susţin medicii de la Case Western Reserve University. 

Această îngrijire de rutină previne apariţia bolilor gingivale care duc la infecţii şi inflamaţii ce le permit bacteriilor dăunătoare să intre în fluxul sanguin şi să crească riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. 

8. Cântatul 

O cercetare realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea  George Washington a scos la iveală faptul că indivizii care cântă în cor se simt mai sănătoşi fizice decât restul oamenilor. De asemenea, un alt studiu întreprins de experţii de la Universitatea din Londra a demonstrat că prin cântat putem să ne reducem nivelul stresului. producând mai multe endorfine. Totodată, cântatul aduce şi alte beneficii fizice antrenând inima, plămâni şi muşchii abdominali şi pe cei ai spatelui. 

9. Nervii

Nu mai este de mult un secret faptul că atunci când ne abţinem să reacţionăm agresiv suntem expuşi la un nivel ridicat de stres. Prin urmare, oare firesc ca eliberarea furiei să diminueze presiunea la care este supusă inima atunci când avem nervi. 

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Stockholm, bărbaţii care nu îşi ascund furia au cu 50% mai puţine şanse de a experimenta un atac de cord sau de deceda din cauza unei boli de inimă. 

10. Îngrăşarea

Poate părea nefiresc, dar câteva kilograme în plus pare să crească rata de supravieţuire în rândul indivizilor în vârstă, susţin oamenii de ştiinţă de la Kaiser Permanente din Portland, Oregon.

Un studiu realizat pe 11.326 adulţi de-a lungul a 12 ani a indicat că indivizii care aveau câteva kilograme în plus peste greutatea lor ideală aveau un risc al decesului cu 17 procente mai scăzut, comparativ cu persoanele care aveau o greutate normală. 

11. Realizarea treburilor gospodăreşti

Femeile care petrec, în medie, 17 ore pe săptămână făcând treburi gospodăreşti precum măturatul, spălatul rufelor şi gătitul, îşi pot reduce riscul de cancer cu 30 de procente. 

După ce au studiat mai bine 200.000 de femei de-a lungul a mai bine de 6 ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că mişcarea moderată asigurată de realizarea treburilor gospodăreşti previne cancerul mai bine ca alte exerciţii fizice riguroase. 

12. Deţinerea unei pisici

Experţii de la University of Minnesota’s Stroke Institute din Minneapolis au constatat că, prin natura lor, pisicile reduc stresul şi anxietatea, având capacitatea de a scădea riscul de atac de cord al proprietarilor cu 30%. 

13. Adoptarea dietei mediteraneene

Mulţi oameni de ştiinţă au promovat beneficiile cestei diete bogate în fructe, legume, cereale integrale, alune şi ulei de măsline. 

Un studiu recent, publicat în New England Journal of Medicine subliniază că oamenii vu vârste între 55 şi 80 de ani îşi diminuează riscul de dezvoltare a bolilor de inimă şi a atacurilor cerebrale cu 30% dacă adoptă această dietă. 

14. Reşedinţa în mediu urban

Mai bine de 85% dintre americanii care au atins vârsta de 100 de ani trăiau în oraşe, în anul 2010. Este importat ca atunci când oamenii îmbătrânesc să aleagă să locuiască într-o zonă urbană. Astfel au acces la mai mulţi medici, beneficiază de mai mult suport social şi sunt stimulaţi mental, consideră profesorul Gary Small de la UCLA Longevity Center din Los Angeles. 

15. Administrarea suplimentelor de vitamina D

Vitamina D este esenţială pentru absorbţia calciului. Ea ne ţine oasele puternice şi le întăreşte. 

O analiză a mai multor studii realizate în trecut a indicat că persoanele în vârstă care iau suplimente de vitamina D şi calciu au un risc de deces cu 9 procente mai scăzut, comparativ cu indivizii care nu iau astfel de suplimente. 

16. Mutarea în Grecia

Insula grecească Icaria, din Marea Egee, găzduieşte cel mai mare procent de indivizi care ajung la vâsrta de 90 de ani, din lume. Aproximativ o treime din populaţia insulei ajunge la această vârstă impresionantă. 

Un studiu a atribuit această performanţă dietei bogate în ulei de măsline şi ceaiuri, dar şi reliefului muntos care îi face pe oameni să facă zilnic mişcare. 

17. Joggingul

Se pare că bărbaţii îşi pot prelungi speranţa de viaţă cu 6,2 ani şi femeile cu 5,6 ani dacă fac săptămânal două ore jumătate de jogging, potrivit unui studiu prezentat la întâlnirea EuroPRevent2012.

Joggingul aduce multă beneficii sănătăţii: el creşte nivelul de colesterol bun, scade presiunea arterială, îmbunătăţeşte funcţiile imunitare, previne obezitatea şi îmbunătăţeşte bunăstarea fizică. 

Sursa: Business Insider

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship